Nieuwsbrief

Lees hier de online Nieuwsbrief

Inschrijven

Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Via het invulveld hieronder kunt u zich inschrijven:

Winter Triatlon Twente 2023

 

ZATERDAG 11 maart 2023 (trikipedia.nl) In Enschede is de wintertriathlon ook afgelopen. De winst ging naar Simon den Braber, die Martijn Veling en Egbert Oenema ruimschoots voorbleef. Simon was al ruim 8 minuten klaar toen Martijn zijn laatste schaatsrondje aflegde. Liefst 16 minuten langer dan de winnaar deed Egbert er over. Weinig spanning dus aan de kop van het mannenklassement, maar dat valt de Bodegraafse winnaar natuurlijk niet aan te rekenen. Martin Veenhuizen werd vierde tevens snelste master. Good-old Erik Stam deed lekker mee en eindigde als derde M50.

Luna Jonkers en Simon den Braber op het ijs.

Luna Jonkers klasse apart op het ijs

In dat opzicht was de vrouwenwedstrijd spannender. Julia de Leeuw had 3,5 minuut voorsprong na het lopen op Luna Jonkers. Dat verschil bleef zo tijdens het fietsen, maar werd tijdens het schaatsen snel omgezet in een reuzevoorsprong voor Luna Jonkers, nationaal marathonkampioene bij het schaatsen. Daar konden de schaatskwaliteiten van Julia niet aan tippen. Ze finishte nog wel tweede op elf minuten van Luna. Brons ging naar Josine Kroon. Op de korte afstand kwamen Robert en Maarten Beute – vader en zoon – gezamenlijk als winnaars over de finish. Snelste trio was Koen Wiggers, Joost Somsen en Guido Gosselink.

Simon den Braber en Froukje Boonstra winterkoningen Enschede 2022

ZATERDAG 19 maart 2022 (trikipedia.nl) – In zijn jeugd- en juniorentijd won Simon den Braber al regelmatig een medaille op Nederlandse kampioenschappen wintertriathlon. Vandaag was de triatleet uit Woerden voor het eerst de beste tussen de senioren. Hij won de wintertriathlon van Enschede voor Martijn Veling en Rik Houwers. Bij de vrouwen kwamen de wintertriatletes van boven de 50 sterk voor de dag: Froukje Boonstra en de 2.40 minuten later binnen schaatsende Jet van Mensvoort komen allebei al uit in de F50, maar ze waren seniore Hanneloor van der Weijden wel mooi te vlug af.

Veling sterke fietser, minder snel op het ijs

Bij een lekker zonnetje, maar met veel wind begonnen de tientallen deelnemers aan deze enige wintertriathlon dit voorjaar. Simon den Braber was van begin tot eind in de voorste gelederen te vinden. Als snelste liep hij de 10 kilometer en vertrok als eerste op de fiets. De nationale kampioen wintertriathlon junioren 2018 wilde zich laten zien. Na 3 van de 7 ronden  fietsen was Martijn Veling de man die na een geweldig fietsnummer bij Simon aansloot. Hij won aan het begin van de winter de wintertriathlon van Groningen en was dus zeker favoriet. De Braber en Veling kwamen samen aan in de wisselzone op weg naar de schaatsbaan voor 54 ronden.

Den Braber: ,,Martijn was heel sterk op de fiets, dus heb ik mijn tactiek maar aangepast en zijn we samen, op de juiste afstand van elkaar, naar de ijsbaan gefietst. Dan moet het maar gebeuren tijdens het schaatsen”. En dat deed den Braber met volle overtuiging. Daar waar Veling lastig in zijn schaatsritme kwam, pakte den Braber gelijk het vlakke tempo op van rondjes 37 en wist op die manier heel vlot een aantal ronden op Veling te pakken. Interessant voor Den Braber werd toen het verbeteren van het parcoursrecord van Teun Sweere uit 2014 (2.26.55) waarop een bonus stond. Na het fietsen was de achterstand van Simon 10 seconden op Sweeres schema. (foto Albert Esschendal Photography op de voorgrond Simon den Braber)

Steeds sneller richting parcoursrecord

In het voordeel van de Woerdenaar sprak de komst van Rik Houwers als derde op het ijs. De man uit Wageningen schaatste afgelopen winter nog een snelle 10.000 meter (15.44) en was dus de ideale tempomaker voor Simon den Braber richting dat record. Een mooi koppel, waardoor de rondetijden naar beneden vlogen. Op zijn verzoek werd het schema van Sweere uit de hoge hoed getoverd en kon de vergelijking in de 54 ronden schaatsen beginnen. Nog een versnelling naar rondjes 35-laag en 34-hoog brachten Den Braber niet alleen de overwinning, maar ook het nieuwe parcoursrecord (2:25:28) en de bonus. Heel even leek het er zelfs op dat Houwers nog een bedreiging kon gaan vormen voor de stroef schaatsende Veling, maar de opgebouwde voorsprong van ruim zes minuten bleek voldoende voor de Groningen-winnaar om alsnog tweede te worden. Flevonice 2019-winnaar Richard Kramer finishte als vierde en pakte de winst in de H40 categorie. Spaarndammer Jack van Honschoten manifesteerde zich weer eens sterk op het ijs, werd eerste H50 en vijfde over all. Gerben Oldekamp, Matthijs Pot, Maarten de Ruiter, Gerard Ypma en Ronald de Wit maakten de top tien vol.

Bij de vrouwen ook een mooie strijd. Na het looponderdeel wisselde de Amsterdamse Hanneloor van der Weijden als eerste. Een halve minuut later volgden Froukje Boonstra en Jet van Mensvoort. Op de fiets was Froukje Boonstra uit Rhenen een klasse apart. Ze was als eerste bij Ijsbaan Twente. Van Mensfoort en van der Weijden kregen daar zo’n drie minuten aan de koersbroek. Boonstra – op het laatste NK in 2019 ook al tweede, maar toen geen medaille omdat ze niet in het bezit was van een licentie, schaatste ook sterker dan de concurrentie. Bijna drie minuten later volgde leeftijdsgenote Jet van Mensvoort, die in 2019 nog de wintertri Groningen won. Derde finishte ‘relatief jonkie’ Hanneloor van der Weijden, al kwam de snelste schaatster Janet ten Kate nog heel dicht bij brons. Nina de Kruijk maakte de top vijf compleet.

Mooie namen bij de teams; hoofdrol marathonschaatser Mart Bruggink

Mooie strijd ook bij de teams. Joost Somsen (Team4Talent) en good-old Guido Gosselink vormden team ‘Op elf gaat het vanzelf’. Tom Benerink en Koen Wiggers als team ‘Op de de tien moet ik het nog zien’ en Team VIRO 1 in de opstelling met loper Casper Koelma, fietser Gerwin Veltman en op de schaats Mart Bruggink waren vooraf als favorieten betiteld en dat maakten ze ook waar. Joost Somsen nam , als voorbereiding voor het NK duathlon het lopen en fietsen voor zijn rekening en wist een voorsprong van 45 seconden na het lopen te pakken. Koen Wiggers volgde als tweede en als verrassing was daar Mart Bruggink als derde. Casper Koelma was verhindertd en dus nam Bruggink zowel het lopen als het schaatsen voor zijn rekening. Na het fietsen gaf Somsen het stokje over aan Gosselink. Bruggink in de achtervolging dus en daar is dan geen houden meer aan. Gosselink probeerde  een aantal ronden bij Bruggink aan te haken, maar dat was een utopie. De schaatser van Bouwselect vloog onnavolgbaar over de ijsbaan en wist zijn team naar de overwinning te lopen en schaatsen. De tweede plaats ging Somsen/Gosselink, derde werden Benerink/Wiggers.
Bij de dames estafette ging het parcoursrecord (2019 2:32:33) er aan door het team met Linda Klein, Janneke Elzinga en Imme Lammertink (Team Winterharde Triathlon Teamies). (foto Albert Esschendal Photography, Imme Lammertink team WTT en Mart Bruggink team Viro #1)

Pelle Hoek op herhaling

Pelle Hoek prolongeerde zijn zege op de sprint voor Joris van Dijk en Richard Prakken. Vierde finisher Maarten Beute was de snelste bij de junioren. Marijke Harmsma had weinig moeite met haar tegenstandsters van wie Iris Bosch en Ingrid Boot-de Groot tweede en derde werden. Teun Velthuis en Emma Pit winnen de jeugdwedstrijd,  Pepijn Beimer en Lynn Schepers staan bij de kids op het hoogste schavotje. Speciale vermelding voor para-triatlete (en guide) Joleen Hakker en Kamp van Koningsbrugge-deelneemster , maar vooral triathlon- en KIKA ambassadrice Zulema Gilliot, respectievelijk 25e en 27e op de sprintafstand.

Dank aan alle vrijwilligers

De organisatie bedankt alle deelnemers hun inzet. Het was fijn dat veel deelnemers zich vroeg hadden ingeschreven, ondanks de onzekere tijd. Dit heeft het organiseren van de Winter triatlon een stuk makkelijker gemaakt. Bijzondere dank aan alle vrijwilligers, zonder hen geen WinterTriatlonTwente!!

Foto´s Winter Triatlon Twente 2022

Foto's WinterTriatlonTwente 2022 zijn geplaatst door ons fotografenteam en te vinden via de site van de WinterTriatlonTwente. We wensen je veel kijkplezier. 

ACTIVEER EN HERSTEL JE SPIEREN SNELLER & BETER MET BLACKROLL

(advertentie) Als duursporter weet je dat je niet enkel progressie boekt tijdens je training zelf, maar ook wat je ervoor en erna doet. Dankzij de producten van BLACKROLL – marktleider op het gebied van fasciatraining en regeneratie – zorg je voor een efficiënte opwarming van je spieren en een sneller herstel, zodat jij op 19 maart optimaal voorbereid aan de start staat en je jouw beste prestatie kan neerzetten.

Dankzij de BLACKROLL-app ga je thuis zelf eenvoudig aan de slag met de verschillende tools, zoals de STANDARD FOAMROLLER, MASSAGEBAL OF FASCIA GUN. Je vindt er tal van oefeningen en methodes terug om je spieren doelgericht te activeren en te herstellen. Meer informatie over de app en producten vind je op www.blackroll.com/nl.